Solarij

Solarij

Solarij

Sunčanje u solariju efikasan je i preporučljiv način da se postigne taman ten i da se na kontroliran način postigne brončana boja kože i osjete druge blagodati izlaganja sunčevim zracima.

U Salonu DONNA možete postići blistavi brončani ten u ležečem turbo solariju Matrix Glammy R-18 najnovije tehnološke generacije certificiranom od strane Ministarstva zdravstva RH.

Ovaj super moderni solarij, kod kojeg su primjenjena najnovija saznanja u fotobiološkim istraživanjima, nudi visok stupanj efikasnosti i sigurnosti i u njemu se možete sunčati bez bojazni, uživajući u Vašoj omiljenoj glazbi i mirisima.

Kontrolirano sunčanje u solariju nije štetno, a činjenica je da UV-zračenje pozitivno djeluje na organizam jer pokreće krvotok i seksualnost, ubrzava rad psihe i otklanja depresiju, stimulira imunitet, poboljšava sposobnost reakcije i rasterećuje.

Sunčanje potiče stvaranje vitamina D i u tijeku zime pa je sunčanje poželjno za osobe koje imaju problema sa kostima, reumatske tegobe, kožne probleme (akne, psorijaza).

Najvažnije od svega je ne pretjerivati sa upotrebom solarija jer se tako poništavaju blagotvorne osobine sunčanja. Stoga se sunčanje ne treba izlagati više od 2-3 puta tjedno.

Da bi se postigla željena boja u solariju, potrebno je 3 – 5 tretmana u solariju, ali to prvenstveno ovisi o tipu kože. Osobe svjetle puti trebaju više tretmana. Nakon prvog tretmana potrebno je obavezno napraviti pauzu od 48 sati. Nakon toga sunčati se može svakih 24 sata, ali se uvijek preporučaju tretmani svaki drugi dan radi postizanja što prirodnije i jače preplanulosti.

Godišnje dozvoljen broj sunčanja u solariju ne treba prijeći više od pedeset.Potrebno je strogo se pridržavati navedenog vremena sunčanja  za određeni tip kože.

Solarij ne smiju koristiti: osobe mlađe od 16 godina, osobe s jako osjetljivom i svijetlom kožom, te svjetlim očima i kosom (tip 1), osobe s karcinimom kože ili koje potječu iz familija sa sličnim bolestima, osobe s velikim brojem madeža, posebno većih i ispupčenih madeža, osobe koje su pod terapijom i lijekovima.

TRETMAN SUNČANJA
Ovisno o vašem tipu kože (kojeg možete odrediti i sami) savjetovat ćemo vam potreban broj tretmana za postizanje željenog rezultata, a ukoliko se radi o vašem prvom dolasku, imajte na umu nekoliko detalja: prije dolaska u solarij uklonite kozmetičke preparate (poput tekućeg pudera) s lica, a po mogućnosti napravite i piling tijela.

U solariju je potrebno nositi zaštitne naočale, a mogu se koristiti preparati za sunčanje za zaštitnim faktorom, ali samo ako je koža svijetla i osjetljiva, te preparati za postizanje jače boje i njegu kože, koji se koriste samo u solariju.

Tretman sunčanja u solariju (1 žeton = 3 min)

DOBRO JE ZNATI
Tamna boja kože pruža nam zaštitu pred jakim ljetnim suncem, ali je vrlo važno da tu preplanulost postignemo kroz kontrolirano vrijeme i ograničenu količinu štetnog UV zračenja kojem je koža izložena, a to postižemo jedino u solariju.

Solariji se međusobno razlikuju po kvaliteti i jačini, ali lampe u svim solarijima proizvode toplotne, svjetlosne i ultravioletne zrake.

Za tamnjenje su odgovorne su UV zrake, koje dijelimo na:
– kratkovalne UV-C zrake koji se apsorbiraju u ozonskom omotaču i ne dosežu do Zemlje (moderni solariji ne emitiraju UV-C zrake)

– srednjevalne UV-B zrake koje prodiru dublje u kožu i izazivaju tamnjenje potičući proizvodnju pigmenta melanina te uzrokuju dubinsko i trajno tamnjenje kože,

– dugovalne UV-A zrake koje ne prodiru duboko u kožu i izazivaju trenutno površinsko tamnjenje, ali i oštećenja na koži prilikom predugog sunčanja.

Za razliku od starijih tipova solarija naš moderni solarij  sadrži filtere koji reduciraju emisiju zraka štetnih za kožutako da isijava UV-A i UV-B zrake u potrebnim omjerima kako bi se postigla željena boja na što prirodniji i sigurniji način.

Za izrazito smeđu boju potrebna je neznatna količina kratkovalnog UV-B zračenja u kombinaciji sa dugovalnim UV-A zračenjem. Zdrava smeđa boja zahtijeva ipak malo više vremena. Koža se prilagođava na sunce tek nakon 2-3 tjedna svakodnevnog UV-zračenja.

ZNAŠ LI KOJI SI TI FOTOTIP?

Tip 1. KELTSKI TIP
– osjetljiva koža koja uvijek reagira stvaranjem sunčanih pjega (opekotina)
– nije uputno postizanje smeđe boje učestalim odlascima u solarij

Tip 2. EUROPSKI TIP – SVIJETLI
– osjetljiva koža, postiže se samo umjerena smeđa boja, velika sklonost nastajanju sunčanih
pjega(opekotina)
– za postizanje smeđe boje potrebno je par odlazaka u solarij po 5-10 minuta

Tip 3. EUROPSKI TIP – TAMNI
– reagira normalno, kod postizanja jednolične i postojane boje rijetka je pojava sunčanih
pjega
– efektan učinak sunčanja kod prve ili druge posjete solariju po 10-20 minuta

Tip 4. MEDITERANSKI TIP
– mala osjetljivost kože kroz izrazito stvaranje pigmenata, neznatna sklonost stvaranju
sunčevih pjega
– već nakon prvog sunčanja prepoznatljiva smeđa boja, 20-30 minuta

Previous Post
Edukacije
Next Post
Tipovi kože