Celulit

Celulit

Celulit

Proučite svoj celulit-Q , kako ga smanjiti pa odaberite tretman po mjeri

Činjenica da čak 95% žena koje su prešle tridesetu ima celulit, a i dobar dio onih mlađih, ne čini te ružne nakupine ništa simpatičnijima, ali nas barem malo tješi to što i one najljepše, najbogatije i najpoznatije vode istu borbu kao sve mi.
No, čini se da njima ipak nekako bolje uspijeva ono što se nama još uvijek čini nemogućom misijom – reducirati ili čak potpuno ukloniti narančinu koru s dijelova tijela koji bi trebali biti najzavodljiviji, a ne tako odbojno namreškani.

Tajna je samo u tome što njima na raspolaganju stoje vrhunski stručnjaci koji imaju vremena i volje, s obzirom na to da su masno plaćeni, detaljnije se pozabaviti njihovim celulitom, a to znači odrediti prvo njegov tip i tek tada primijeniti odgovarajuću metodu. Jer ono što se u masovnom pristupu tretiranja celulita obično zanemaruje, a zapravo je ključno za uspješno uklanjanje problema, jest to da svaki celulit nije isti pa tako ni ista metoda ne može biti učinkovita za svaku ženu.

To je ujedno odgovor i na vaše frustracije kad, nakon primjene iste kreme ili tretmana koji je za vašu prijateljicu učinio čuda, celulit i dalje nepodnošljivo podrhtava oko vaših bedara, stražnjice ili trbuha. Dakle, tek kad proučite svoj celulit-Q, odaberite tretman po mjeri. U DONNI ih zaista imamo mnogo…

Celulit-Q br. 1

U početnom stupnju razvoja na koži nema vidljivih znakova celulita: tek kad se koža na kritičnom dijelu zahvati između prstiju, pojave se blage neravnine nalik na narančinu koru, a to se može primijetiti samo u stojećem položaju.

Stručnjaci ovaj tip celulita pripisuju nakupljanju tekućine i čvorova proteinskih lanaca u prostorima između stanica. Ono što je važno naglasiti za taj početni stupanj celulita jest da njegovo uklanjanje stimuliranjem limfnog sustava koji našem tijelu inače služi za drenažu toksina i tekućine može samo pogoršati stanje iako je upravo to jedna od metoda za kojom žene vrlo često posežu.

Ako imate celulit 1. stupnja

Masaže pomažu: Fizički pritisak i pokreti po površini kože pomažu u poticanju protoka tekućine kroz tkiva koja su najviše pogođena celulitom. Isprobajte ovu petominutnu masažu koja pospješuje drenažu tekućina: lezite na leđa i položite stopalo na zid, a zatim dlanovima masirajte noge naizmjence prema dolje i prema srcu.
Ljekovito bilje: Cirkulaciju može pospješiti i čaj pripremljen od mješavine echinaceje, čička i crvene djeteline.

Antioksidansi: Funkciju limfnog sustava mogu poboljšati suplementi koji sadrže tvari antioksidalnog djelovanja.
Hrana koju treba izbjegavati: Trans-masnoće jer one oštećuju stijenke stanica, što za posljedicu ima nakupljanje tekućine u tkivima; sol koja uzrokuje zadržavanje vode; zasićene masnoće koje blokiraju limfne putove.

Hodanje: Ova jednostavna i nezahtjevna aktivnost idealna je za poticanje limfne cirkulacije. Hodajte jedan sat dnevno i često istežite noge jer time pumpate krv u smjeru prema srcu te tako potičete cirkulaciju. Izbjegavajte drastične dijete koje uvijek prati jo-jo efekt: Nagli gubitak tjelesne težine pogoršava stanje celulita, a uz to može poremetiti metabolizam i rad limfnog sustava.

Celulit-Q br. 2

Narančina kora sada je vidljiva u stojećem položaju i bez štipanja, a u ležećem položaju zahvaćeni dijelovi djeluju mlohavo. Ovaj tip celulita je vrlo čest i puno uočljiviji od prethodnog, a javlja se kad derma (donji sloj kože) počinje propadati uslijed slabog protoka krvi. Kao posljedica toga dolazi do bubrenja masnih stanica i njihova ispupčivanja koje je vidljivo na površini kože.
Na žalost, ovaj tip celulita vrlo brzo prelazi u treći stupanj ili takozvani tvrdokorni celulit. Ako se zanemari te u kombinaciji s nepovoljnim faktorima, kao što su nezdrave životne navike, taj je proces prelaska u tvrdokorni celulit još brži.

Ako imate celulit 2. stupnja

Konzumirajte esencijalne masne kiseline: Riba iz sjevernih mora (losos, tuna, haringa), lješnjaci, bademi, orasi i maslinovo ulje bogati su esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu u obnavljanju vezivnog tkiva.
Što više amino kiselina: Perad, riba, tofu sir ili sir dobiven od obranog mlijeka, obrano mlijeko, jaja i soja sadrže amino kiseline koje potiču stvaranje kolagena. Suplementi na bazi glukozamina također mogu pomoći u jačanju kolagena i elastina u tkivima.

Obogatite prehranu antioksidansima: Voće i povrće jarkih boja i zeleni čaj obiluju antioksidansima koji štite vezivno tkivo od propadanja. Brokula, špinat, grašak, mahune, maslinovo ulje, soja i lješnjaci također pomažu protiv upalnog procesa u tkivima i štetnih posljedica uslijed djelovanja slobodnih radikala. Obnovite zalihe lecitina: Kako biste sačuvali zdravlje stanica i ojačali vezivno tkivo, što češće jedite soju, tofu, karfiol, špinat, naranče i rajčice. Sve te namirnice sadrže lecitin koji učvršćuje kožu te tako otežava celulitu izbijanje na površinu.

Više vježbajte: Za poticanje cirkulacije koristan je bilo koji oblik tjelovježbe, no imajte na umu da samo vježba nije dovoljna za uklanjanje celulita.

Oprezno s grubim masažama: Blagi oblici masaže su poželjni i učinkoviti, no izbjegavajte ekstremne i vrlo grube masaže pri kojima se koža intenzivno gnječi i štipa jer se time oštećuju krvne žile i smanjuje dotok krvi u masne stanice.

Zadržite realna očekivanja od anticelulitnih proizvoda: Utrljavanje krema i gelova protiv celulita može pomoći u poboljšanju izgleda površine kože oko 20%, no preostalih 80% treba liječiti zdravom prehranom i unosom preporučenih suplemenata.

Celulit-Q br. 3

Celulit je vidljiv bez štipanja i u stojećem i u ležećem položaju, u vidu udubljenja i čvornatih izbočina na koži. Glavni uzrok zbog kojeg celulit postaje vidljiv je tekstura vezivnog tkiva kod žena.
Vezivno tkivo u kojem se nalaze masne stanice nalik je na proštepani pokrivač, a takva struktura ostavlja malo prostora stanicama za bočno širenje. Drugim riječima, kad dođe do njihova bujanja, one mogu ići samo prema površini kože, što rezultira pojavom izbočina na koži.

Ako imate celulit 3. stupnja

Izbjegavajte slatkiše: Za ovaj tip celulita vrijede isti savjeti za prehranu kao i za prvi i drugi. Na pogoršanje stanja celulita posebno utječe hrana s visokim sadržajem šećera (ugljikohidrata) i zasićenih masnoća, poput čipsa, uštipaka, čokolade, torta, kolača i sličnih slatkih bombi. Naime, masne stanice mogu rasti jedino u prisutnosti inzulina koji na neki način otvara put masnoćama u sve stanice, a budući da se inzulin izlučuje samo ako u organizmu ima ugljikohidrata, ključni korak protiv bujanja masnih stanica izbjegavanje je hrane bogate ugljikohidratima. Primjerice, za smanjenje celulita izuzetno se učinkovitom pokazala Atkinsonova dijeta iz koje je posve izbačen šećer, a to znači da niti jedna masnoća koju osoba konzumira ne ulazi u stanice.

Jedite namirnice bogate vodom: U vašem svakodnevnom jelovniku trebala bi u vrlo visokom postotku (po mogućnosti 80%) biti zastupljena hrana koja sadrži puno vode, poput voća i povrća.

Uklanjanje masnih stanica ne pomaže: Uklanjanje masnih stanica samo po sebi neće pomoći u rješavanju problema celulita iako je većina najpopularnijih anticelulitnih tretmana, poput liposukcije, bazirana upravo na tom principu. Iako činjenica da neki tretman potpuno uklanja masne stanice možda dobro zvuči, većina tih postupaka za posljedicu ima slabljenje cirkulacije krvi i gubitak elasticiteta kože koja s vremenom sve više poprima mlohav i neujednačen izgled bez sjaja. Takvo stanje zapravo estetski predstavlja puno veći problem od samog celulita.

Trčanje zamijenite pilatesom: Bilo koji sport i vrsta tjelovježbe koji aktivira mišiće tijela dobrodošla je pomoć u borbi protiv tvrdokornog celulita. No, aktivnosti koje zahtijevaju dugotrajni ravnomjeran rad mišića, poput trčanja ili vožnje bicikla nisu tako učinkovite kao pilates, squash, kick boxing i planinarenje koji uspješnije potiču cirkulaciju, jačaju mišiće i ubrzavaju metabolizam.

Zeleno svjetlo suplementima za poboljšanje cirkulacije: Poticanje krvne cirkulacije ima čudesan učinak na smanjenje celulita. Najbolji rezultati mogu se postići kombinacijom odgovarajuće fizičke aktivnosti, masaža i uzimanjem vazodilatatora (tvari koje pospješuju širenje krvnih žila) među kojima su najučinkovitiji kafein i svi njegovi derivati, zeleni čaj i češnjak.

Hit tretmani protiv celulita su: mezoterapija, LPG CM& Endermologija, Body wrapping, Elektrostimulacija,
Lipox ili špek tretman, Green Vac, Aromawickel, čokoladni termo anticelulitni tretman…