Savjeti za zdrave i uredne nokte

Savjeti za zdrave i uredne nokte

Savjeti za zdrave i uredne nokte

Da bi nokti izgledali lijepo svakako moraju biti i zdravi. Iz tog razloga žena uvijek mora voditi računa prvenstveno o zdravlju noktiju, a konačno i o izgledu svojih noktiju.

Navodimo Vam nekoliko primjera problema u zdravlju noktiju te kako ih se riješiti.

Mnoga ova stanja, ako se pravilno ne prepoznaju i započne s ranim tretmanom riješavanja uzroka i problema, mogu prerasti u bolna i trajna oštećenja. Često se kaže da i stanje noktiju odražava opće stanje organizma, pa stoga vodite brigu o svom općem zdravlju, a naravno i o zdravlju i izgledu noktiju.

Problemi u zdravlju noktiju i kako ih se riješiti:

Promjena u boji noktiju:
u ovom stanju mijenja se boja nokta. Nokat može poprimiti zelenu, žutu, plavu, crvenu i ljubičastu boju. Uzrok ovom stanju najčešće može biti problem sa srčano-krvožilnim sustavom, lošom cirkulacijom i “slabom” krvnom slikom. Nokte kod ovakvog stanja možete lakirati ili koristiti umjetne nokte, a za uzrok stanja posavjetujte se s liječnikom.

Jako lomljivi nokti:
u ovom stanju nokat je izuzetno lomljiv (kao ljuska jajeta). Uzrok može biti živčani poremećaj, dijeta ili uzimanje lijekova. Nokte kod ovakvog stanja obavezno odrežite kratko, a za uzrok stanja posavjetujte se s liječnikom.

Vertikalne linije na noktima:
u ovom stanju na noktima se pojavljuju vertikalne linije – puca nokat. Uzrok ovom stanje može biti problem sa srčano-krvožilnim sustavom, lošom cirkulacijom, dijeta, nedostatak cinka ili uzimanje lijekova. Nastale pukotine u noktima treba ispuniti i otkloniti uzrok takvog stanja.

Urastanje noktiju:
u medicinskom rječniku poznato i kao onychocryptosis. U ovom stanju nokti urastaju u meso, najčešće na palčevima nogu. Uzrok ovom problemu najčešće je pretijesna obuća.

Izgriženi nokti:
u medicinskom rječniku poznato i kao onychophagy. Jedino rješenje je da prestanete gristi nokte. Postoje i specijalni premazi za nokte koji pomažu u rješavanju problema izgriženih noktiju.

Izrastanje kožice nokta:
u medicinskom rječniku poznato i kao Pterygium. Kada i ako kožica raste preko nokta rješenje je u korištenju ulja za omekšavanje kožice, te korištenje potiskivača. Nakon što se višak kožice osuši i ostane samo zdrava kožica, suhi dio odstranite potiskivačem. Nemojte rezati zdravu kožicu škaricama ili grickalicom.

Previous Post
Celulit
Next Post
Sothys